19 Nisan 2012 Perşembe

Makarnanın Tarihi

Türk eğitiminden geçmiş çoğu gibi makarna ile ilgili yazılara ben de ansiklopedik bilgiler ile başlıyorum:)


- Wikipedia makarnanın tarihini milattan önce 1. yüzyılda Romalı şair Horatius'un yazılarından başlatıyor. Düz hamur parçalarının kızartılmasından bahsediyormuş. Şair burada bildiğimiz anam babam hamurdan da bahsediyor bence ama tabi Wikipedia nerden bilecek hamur kızartmasını:) Bi çeviri hatası da olabilir nitekim başka yerlerde bu hamurun fırınlandığını okudum..


- Kimi tarihçiler 5. yüzyılda Arapların uzun yolculuklar için kuru makarna yaptıklarını ve bunun da ilk yazılı makarna bahsi olduğunu söylüyor. Makarna demeyip şehriye diyenler de var. İsmi o ya da bu mantığıma yatıyor bu açıkçası çünkü günümüzden o zamana dönüp sadece belgelerle bakabiliyoruz. İyi kalitede buğdayın yetiştiği her coğrafyada insanoğlunun makarna, ekmek, erişte, bulgur, kuskus gibi çeşit çeşit besinler yaptığına inanıyorum, belgesi olsun olmasın. 


- Libya Arapları 7. yüzyılın sonlarına doğru Sicilya'yı alınca, makarna buralara ulaşmış oluyor. Palermo'da baya baya üretim yapılıyor. Hatta Sicilyalılar "macaroni" sözcüğünü bile üretiyorlar. "Kuvvetle hamur yapmak" anlamında...     


- Ortadoğu'da, Arabistan'da ve Kuzey Afrika'da da hazırlanan ve tüketilen makarna ve benzeri ürünler var. Hatta 9. yüzyılda bir Arap bilgini irmikten yapılan ve pişirilmeden önce kurutulan makarnadan bahsediyor. 


- İtalyan kaynaklarında bire bir makarna kelamına 13-14. yüzyıla kadar rastlanmıyor. Benzer ürünlerden bahis var tabi bu zamana kadar. 


- Marco Polo'nun makarnayı Çin'den getirdiğini İtalyanlar şehir efsanesi olarak görüyorlar. Marco Polo oralara gittiğinde zaten biliyordu makarnayı diyorlar.


- Uzun süre sağ salim depolanabildiği için 14. ve 15. yüzyıllarda makarna alıp başını gidiyor. Hatta Yeni Dünyaya açılan gemiler tarafından tercih ediliyor. Bir yüzyıl içinde makarna tüm dünyaya yayılmış oluyor.


- Bu zaman kadar makarna elle yeniyor, sos mos yok yani. İspanyollar 16. yüzyılda domatesi Yeni Dünya'dan getirirken ezilmiş domateslerden napıcaz napıcaz derlerken makarna sosunu buluyorlar:) Ama tabi soslu olunca çatal kullanmak gerekiyor artık makarna yemek için...


- Zaman içerisinde makarnacılar da makarnalar da çeşitleniyor, büyük üretimler başlıyor. Bir çok isim var. 1800'lerde kurulan Buitoni bi yerden tanıdık geldi. Türkiye'de yok ama Amerikan Top Chef'ine sponsor olduklarını hatırladım. Bi baktım sayfalarına meğer çoktan satılmış dünyanın en büyük gıda şirketine.


- Bu tarihlerden sonrası malum. İtalyanlar Amerika'ya göçerken makarnayı da götürüyorlar. Oralarda iyice seviliyor, İtalyan mutfağı denilince akla ilk makarna gelmeye başlıyor. 


Arap'ın hakkı Arap'a, İtalya'nın ki İtalyan'a.. Detaylı okuma için kaynaklar da aşağıda:)) 


http://en.wikipedia.org/wiki/Pasta#History_of_Pasta_Manufacturing
http://www.buitoni.com/Our-Story/
http://www.lifeinitaly.com/food/pasta-history.asp
http://www.food-info.net/tr/products/pasta/history.htm
http://www.inmamaskitchen.com/FOOD_IS_ART/pasta/historypasta.html

1 yorum:

  1. her kim buldu her kim bu hale getirdiyse eline koluna emeğine sağlık.

    YanıtlaSil