Deli kendi kendine konuşurmuş, eh ben de girişimcilik modern zaman deliliği diyerek kendim sordum kendim cevaplıyorum. Meraklı Tuğba ile Doğrucu Tuğba'nın muhabbetine buyrun efem:
- Makarna neden yapılır?
- Sevildiği için
- Ha ha ha çok komik. Neyden yapılır yani hammaddesi nedir?
- Aman iki espri de yapamıycaz. Cevap veriyorum : İrmikten yapılır efem.
- Ha bildiğimiz irmik.
- Eh kısmen. Marketteki kalın irmiktir tatlı filan yapılır ondan. Makarna ince irmikten yapılır ama makarnalık irmik markette satılmaz.
- Niye?
- Makarnacı adam kendi makarnalık buğdayını alır, irmik üretir, hem kalın irmiği satar hem irmikten makarna yapar satar.
- Hımmm, un ne kadar kullanılır makarnada peki?
- Ne unu?
- Buğday unu..
- Un mun kullanılmaz. Makarnacıya un dersen kızar.
- Nedenmiş?
- Çünkü un ekmeklik buğdaydan elde edilir. Makarnada un kullanılmaz, hamur olur makarna pişince.
- Un yok yani.
- Makarnada yok. Ama mantı ve erişte üretiminde kullanılıyor sanırım.
- E irmik de buğdaydan elde edilmiyo mu?
- Evet ama durum buğdayından.
- Ya harbiden bu durum ne durumu? Nasıl bir durum?
- Yok o Latince ismin kullanımı, bir durum yok bu "durum"da. Makarnalık sert buğdayın Latince adı Triticum durum. Anlaşılabilir bir kelime, kullanıma girmiş..
- Hımmm ne farkı var ki?
- Makarnaya daha uygun. Şimdi yüksek protein yapısı..
- Ayhh inme o kadar derine. Başka bi gün anlatırsın..
- İyi tamam. Bi çay koy bari:))
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder